ספירלת השלם

ספירלת השלם וניהול מערכות יחסים – איך זה עובד?

מהי ספירלת השלם?

ספירלת השלם היא מודל פורץ דרך לניהול מערכות יחסים.
המודל נולד מתוך ההבנה שהחיים שלנו הם לא לינאריים ולא מעגליים, אלא רבי ממדים. בכל פעם שאנחנו (גם אם לכאורה) חוזרים לנקודת ההתחלה, אנחנו בעצם כבר לא באותו מקום.

הכרת מודל ספירלת השלם מאפשר לנו לנוע בין הממדים האלה בלי "להיתקע" במקום.

מה הקשר בין ספירלת השלם לניהול מערכות יחסים?

מערכות יחסים הן הלב הפועם של חיינו – בין אם זה עם בני הזוג, הילדים, ההורים, העמיתים לעבודה או אפילו עם עצמנו. אבל לרוב, מערכות היחסים שלנו מתנהלות בדפוסים שממחזרים את עצמם.

כאן בדיוק נכנסת ספירלת השלם.
במקום להמשיך עם אותם מאבקים, ריבים או ויתור עצמי, המודל מכשיר אותנו לניהול כל מערכות היחסים בחיינו, מתוך בחירות מודעות ולא להיות מנוהלים על ידי פחדים, דפוסים או אוטומטים ישנים.

הספירלה  "יושבת" על שני צירים שהמפגש בניהם משקף את ארבעת מצבי התודעה האפשריים לנו.

הציר
האופקי

הציר האופקי

הציר האופקי מסמן את העולם הארצי, הגשמי כלומר, החיים עצמם כמו שאנחנו רואים ומכירים אותם. בשני קצוות הציר נמצאות הנסיבות הארציות מול המהות הארצית.

  • נסיבות ארציות עובדות  ומהלכים בעולם האנושי והפיזי. 
  • מהות ארצית מטרות ויעדים אליהם אנחנו שואפים במציאות הפיזית כמו משפחה, קורת גג, נכסים ועוד.  כל אחד והמהות שלו. 

הציר
האנכי

הציר האנכי

הציר האנכי מסמן את הנסיבות הרוחניות/האלוהיות מול המהות הרוחנית/האלוהית.

  • נסיבות רוחניות כל מה שאנחנו לא יכולים להבין איך ולמה זה קרה. כל האירועים שהעין האנושית לא תופסת באמצעים שלה. נסיבות רוחניות בלתי ניתנות להסבר והן מעוררות אותנו. 
  • מהות רוחנית לגלות את הטוב באנשים. לגרום לאנשים לחיות בהשלמה עם עצמם. תכונות אופי ודפוסי התנהגות שאליהם אנחנו שואפים.

נקודת
המפגש

נקודת המפגש

 נקודת המפגש בין הצירים היא האפשרות לחיבור בין העולמות לאורכם של הצירים  כאשר הספירלה מדגימה את התנועה במעלה הציר הרוחני  ועל בסיס הציר הארצי. 


הרבעונים

הרבעונים

בין הצירים נוצרים ארבעת הרבעונים. לכל רבעון שם משלו המסביר את מצב התודעה (פירוט והרחבה בהמשך : שכר ועונש,  סקס, סמים ורוק אנד רול, שמיטה, אהבה וחסד.

מהות ארצית מול מהות רוחנית.
המהות הרוחנית מבוססת על אהבה ללא תנאי, יצירה וחסד.  בקצרה, אהבת לרעך כמוך. בלי קשר לדת כזאת או אחרת. הדתות הן המיתוג של המהות הרוחנית אבל התמצית היא אותו תמצית: אהיה אשר אהיה מתוך שאיפה לאהוב את עצמי כמו שהבריאה או בורא עולם אוהבים אותי ולאהוב את האחר כמו שאני אוהב אותי.
זאת תמצית הבחירה החופשית  והבשורה המשמחת היא זכות הבחירה שלנו. 
אז מה הטוויסט? הבחירה החופשית היא בתודעת המעשה ולא במעשה עצמו. 
כמה פשוט ככה מסובך. 

נסיבות ארציות  מול מהות רוחניות.
אדם מחפש משמעות אבל רוצה קיצורי דרך ולדלג על העבודה הקשה. כלומר, לעבור טרנספורמציה בין לילה ולא לעשות תהליך מעמיק של גילוי תודעה. תנו לו חומרים פסיכודליים, ריטריטים של סוף שבוע וסדנאות בהתכתבות שישנו את חייו והוא שם.
המטפורה של "סקס, סמים ורוקנרול" ברבעון האשליה בספירלת השלם מתארת את החיפוש אחר התמזגות, אהבה ומשמעות באמצעים חיצוניים, התמכרויות והסחות דעת.
חוויות אלה ואחרות יכולות לגרום לתחושות עוצמתיות אך חולפות, ומובילים לתחושת ריקנות והנפילה נמצאת מעבר לפינה. כמו לעבור ניתוח קיצור קיבה בלי תהליך של שינוי הרגלים ודפוסי חשיבה ואז לעלות במשקל בחזרה.
האתגר הוא לזהות את האשליה שבסיפוק המיידי לשאול את השאלות הנכונות.

נסיבות ארציות מול מהות רוחנית. 
שמיטה כי המציאות נשמטת מתחת חייו. 
כאן אדם מגיע לקצה הציר עליו חי במשך שנותיו. עליו השיג כביכול כל מה שרצה (או את הרוב) הקים משפחה, קורת גג וקרירה אבל הוא מרגיש מרוקן ונואש.  
זה הרבעון בו המהות האנושית מוצתה  עד תום והאדם עומד מרוסק על פי תהום, מבין שהוא לא מבין ואין לו תשובות לכל דבר. ההבנה הזאת היא אירוע מחולל היא תחילתה של ההתעוררות. ההתעוררות יכולה להיות תוצאה של גורמים חיצוניים כמו מחלה, תאונה, פחד מוות או משבר פנימי. 

בשני המקרים האדם תוהה ושואל את עצמו שאלות קיומיות משמעותיות: האם אני חי את היעוד שלי? האם אני מרוצה ממערכות היחסים שלי? מה זאת אהבה? זה הכול?  מה הלאה?  למה? 

עכשיו צריך להחליט אם מוותר לעצמו או מחפש תשובות במקומות חדשים. 

נסיבות אנושיות מול נסיבות רוחניות. 
אדם גדל והתרגל שמערכות היחסים מוגדרות בהתניות ואינטרסים. מגיל צעיר למד על בשרו ופורמט על  בסיס שכר ועונש או במילים אחרות, "אם לא תגמור מהצלחת יבוא שוטר". 
הדתות לא המציאו את הקונספט אבל הממסד הדתי עושה שימוש יעיל כדי להשיג שליטה בבני אדם. 

התפיסה שדת היא שכר ועונש השתרשה בגלל עבודת השיווק של אנשי הדת. 

התוצאה היא שהתרגלנו לתרגם כל מערכת יחסים מתוך ראיה אנוכית המתבססת על "מה יצא לי מזה". והכי עצוב, התרגלנו לחיות בתודעה כי לא יכול להיות שמשהו יאהב אותי בשל היותי. 

איך נעים בספירלה?

שלושת השלבים לתנועה בספירלה:
גילוי התודעה, כיול מערכות ומימוש.

גילוי תודעה
באיזה תודעה אני נמצא. או בשפת הספירלה, באיזה רבעון אני נמצא?  
גילוי התודעה הוא תוצאה של ההתבוננות פנימה כאשר נקודת המוצא היא שאנו שלמים ולא מקולקלים או חסרים. לכן אין צורך "לתקן" אלה להתמסר לגילוי שלנו בתוכנו.

כיול מערכות
לאחר גילוי התודעה  בכל אחד ממעגלי החיים, נשאלת השאלה איפה אני בוחר להיות? 

מימוש
איך חיים את מעגלי החיים? 

מימוש, כיול מערכות, גילוי התודעה
מודל הספירלה
מודל הספירלה

מעגלי חיים הם למעשה
כלל מערכות היחסים בחיינו:

01

אני ועצמי המעגל הראשון עוסק בהכרת העצמי הפנימי שלנו. זהו השלב שבו אנחנו מגלים את מי שאנחנו מעבר למה שהסביבה חושבת או אומרת עלינו. תהליך זה כולל כיול פנימי והבנה של היעוד האישי שלנו.

02

אני והבורא המעגל השני מתרכז בהבנת הקשר שלנו עם הבורא והיקום. כאן מתבצע תהליך גילוי מהות רוחנית גבוהה יותר, מתוך שאיפה לאהבה וחסד ללא תנאים.

03

זוגיות לאחר שהשלמנו את שלב הגילוי בשני המעגלים הראשונים, הזוגיות מאפשרת לנו להתמזג בנפש ובגוף עם בן הזוג וליצור קשר עמוק ואינטימי.

04

משפחה המשפחה היא היצירה של המיזוג הזוגי , כאן אנחנו מקבלים את ההכשרה שלנו לאהבה ללא תנאי.

05

חברה, הנהגה, עסקים והמרחב הציבורי המעגל האחרון הוא יישום של כל תהליכי הגילוי וכיול המערכות בדלת אמותינו בעולם החיצוני לנו במטרה למימוש המודל בפרקטיקה של חיי יום-יום.

התבוננות במעגלי החיים בעזרת ספירלת השלם מאפשרת תנועה פנימית וחיצונית בין מרחבי התודעה, בין עקרונות רוחניים ופרקטיים, כדי להביא לידי ביטוי עמוק ויישום שלם בחיי כל אחד מאיתנו.